Yerfıstığı tohumları protein içerikleri bakımından oldukça zengindirler (%22–30). Yerfıstığında proteini oluşturan amino asitlerin kolay sindirilebilir özellikte olması, beslenmedeki değerini artırmaktadır.

Yerfıstığı tohumları doğrudan veya işlenerek;

 Çerez olarak 
 Bisküvi yapılarak
 Şekerleme yapılarak
 Çikolatalı ürünler yapılarak
 Fıstık katkılı dondurma yapılarak
 Fıstık ezmesi yapılarak
 Hazır kahvaltılıklar

Yerfıstığı Yağının Kullanım Alanları;

 Sıvı olarak kızartmalarda 
 Sıvı veya margarin olarak yemeklerde 
 Bisküvi yapımında 
 Pastacılıkta 
 Balık konservelerinin hazırlanmasında  
 Düşük kaliteli yerfıstığı yağları sabun v.b. gibi sanayi kollarında 
 Biodizel üretiminde kullanılmaktadır.

          Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe, çok değerli bir yem katkı maddesidir. Yerfıstığı küspesinde; yaklaşık % 45 ham protein bulunmaktadır. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde, karma yemlerin yapımında, bol miktarda yerfıstığı küspesi kullanılmaktadır.

     Yerfıstığı tohumlarında bol miktarda K, Ca, Mg, P ve S gibi madensel maddeler bulunmaktadır. Ayrıca, yerfıstığı; A, B ve E (Tocopherol) gibi vitaminlerce de oldukça zengindir.

     Yerfıstığı bir baklagil bitkisi olduğu için, bitki kısımları da çok değerli bir hayvan yemidir. Yeşil yem olarak doğrudan hayvanlara yedirildiği gibi, kurutularak balya yapılmakta ve kış mevsiminde hayvanlara yedirilmektedir. Yerfıstığının kuru otunda; % 11 protein, % 5 yağ, % 22 ham selüloz, % 42 azotsuz öz maddeler, % 10 kül ve % 10 su bulunmaktadır.

    Yerfıstığı meyvelerinden tohumun çıkarılması ile geriye kalan kabukta; %6–7 ham protein, %1–2 yağ, % 60–67 ham lif, %35–45 selüloz, %27–33 lignin ve %2–4 kül bulunmaktadır. 

Yerfıstığı Kabuklarının Kullanım Alanları;

 Sunta yapımında, 
 Yem dolgu maddesi olarak, 
 Mantar yetiştiriciliğinde, 
 Yakacak olarak, 
 Yapay odun yapımında dolgu maddesi olarak, 
 Yapay kömür yapımında, 
 Sığır yetiştiriciliğinde kaba yem olarak, 
 Kümes hayvanları yetiştiriciliğinde altlık olarak ve 
 Tarımda mulch olarak değerlendirilmektedir.

     Yerfıstığı bir baklagil bitkisidir. Bu nedenle, diğer baklagillerde olduğu gibi, havanın serbest azotunu toprağa bağlar ve kendisinden sonra ekilecek bitkiye azot ve organik maddece zengin bir toprak bırakır. Kazık köklü ve çapa bitkisi olması nedeniyle, iyi bir münavebe bitkisidir.